Jdi na obsah Jdi na menu
 


Počitatelnost podstatných jmen

27. 2. 2011

Počitatelná podstatná jména

bookPočitatelná podstatná jména (countable nouns) jsou ta, od kterých lze vytvořit množné číslo, u kterých můžeme určit počet jednotlivých kusů. Např. podstatné jméno kniha (book) má jednotné i množné číslo (book / books), máme-li knihu nebo knihy před sebou, můžeme spočítat, kolik kusů tam je: např. JEDNA KNIHA, DVĚ KNIHY apod.

Nepočitatelná podstatná jména

snowJako nepočitatelná (uncountable nouns) označujeme ta podstatná jména, která spočítat nelze, nelze u nich určit počet kusů. Např. slovo sníh (snow): nelze říci JEDEN SNÍH, a už vůbec ne DVA SNĚHY, či TŘI SNĚHY, nebo dokonce HODNĚ SNĚHŮ. Mezi nepočitatelná obvykle patří podstatná jména abstraktní (love, hate) či látková (sníh, voda, vzduch).

POZOR!

Některá podstatná jména, která v češtině počítat můžeme, patří v angličtině mezi jména nepočitatelná. Typickým příkladem je např. INFORMATION (informace), ADVICE (rada), NEWS (zpráva). Nikdy tedy v angličtině neuslyšíme two informations, two advices, two news.

1: Množné číslo

Počitatelná podstatná jména mají množné číslo, nepočitatelná nikoliv. Nikdy tedy neuvidíte podstatné jméno SNOWS, AIRS, INFORMATIONS, ADVICES apod.

2: Bez členu

Počitatelná podstatná jména v jednotném čísle v běžné angličtině nebývají bez členu. Neměli byste tedy používat samotné podstatné jméno DOG (Dog is perfect pet - ale A dog is A perfect pet.) Nepočitatelná podstatná jména používáme bez členu. (Water is wet.)

3: Neurčitý člen

Podstatná jména počitatelná mohou mít neurčitý člen (a dog, a book, a house), ale nepočitatelná podstatná jména ho mít nemohou. Nikdy tedy nenajdete výraz AN INFORMATION, A SNOW apod. Neurčitý člen v tomto případě musíme nahradit slovem SOME.

4: MANY, MUCH

Chceme-li říci, že je něčeho HODNĚ, používáme vesměs výraz a lot of (a lot of people, a lot of money, a lot of information). Ten je stejný pro počitatelná i nepočitatelná podstatná jména. Existují však ještě slova much (pro nepočitatelná) a many (počitatelná), která se již počitatelností řídí. Používají se však spíše v záporných větách (např. I haven't got much money) a některých vazbách (too much/too many, how much/how many, apod.) V kladných větách není jejich použití (především použití slova MUCH) vhodné: I have got much money.

Naopak 'málo' vyjádříme slovy a few (počitatelná) a a little (nepočitatelná).

Jak počítat nepočitatelná podstatná jména?

Jak to udělat, když chceme počítat podstatná jména, která jsou nepočitatelná? Musíme použít nějakou jednotku dané látky apod. a počítat tuto jednotku. Např. WATER je nepočitatelné. Počítat ale můžeme A BOTTLE OF WATER (one bottle of water, two bottles of water, many bottles of water, atd.)

Počitatelná i nepočitatelná

Některá podstatná jména mají dva významy, jeden počitatelný, druhý nepočitatelný:

Uncountable Countable
paper (papír obecně)
a paper (noviny, esej)
hair (vlasy)
a hair (jeden vlas, jeden chlup)
chocolate (čokoláda)
a chocolate (čokoládový bonbon)
beer (pivo - obecně nápoj)
a beer ('jedno' pivo v hospodě)
coffee (káva - obecně nápoj)
a coffee (jeden šálek, např. v restauraci či kavárně)
room (prostor)
a room (místnost, pokoj)
experience (zkušenosti)
an experience (jeden zážitek, jedna konkrétní zkušenost)
chicken (kuřecí maso)
a chicken (jedno kuře)
lamb (jehněčí)
a lamb (jehně)
cake (koláč, dort)
a cake (jeden celý koláč či dort)
pepper (pepř)
a pepper (paprika)
iron (železo)
an iron (žehlička)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář